CREATON. Ţiglă creată să dea tonul

Creaton Romania
Meniu website ...

Țigle CREATON la testul de rezistență la îngheț tip W

În primăvara anului 2015, CREATON a mandatat un laborator de testare a materialelor de construcții independent din Wiesmar să dovedească rezistența la efectele vremii al unui produs popular, și anume al țiglelor Balance. Suprafața țiglelor a fost expusă efectelor vremii și înghețului și al presiunii apei pe acoperiș în timpul verii, în 300 de cicluri, în condiții de laborator, cu metode mai riguroase decât cele folosite pe piața din Ungaria.

Bineînțeles, țiglele ceramice CREATON Balance au trecut testul fără niciun fel de deteriorare.

Esența testului este că în timpul acestuia, în laborator se simulează solicitări cât mai mari în fața efectelor vremii. Este ușor de sesizat că: dacă țiglele au rezistat acestor stresări în condiții de laborator, vor rezista și efectelor vremii în viața reală.

Analizând procesul experimentului, între efectele vremii care au fost testate pe acoperișul de test se pot identifica ușor stresările condițiilor vremii din viața reală: ploaia, razele soarelui, înghețul și presiunea apei.

În baza rezultatului acestui test, utilizatorii, profesioniștii și cumpărătorii au dovezi clare că țiglele chiar sunt foarte rezistente pe termen lung, și că ne putem asuma cele 50 de ani de garanție în scris a companiei CREATON.

 

Metoda și procesul de testare

Testul de rezistență la îngheț tip W prevăzut de standardul DIN EN 1304:2005-7 supune țiglele la un test de rezistență la îngheț mult mai riguros decât testul tip E folosit în general pe piața din Ungaria.

Profesioniștii au testat variantele roșii și negre cu nămol argilos al țiglelor Balance.

În cadrul testului se simulează perioade de îngheț pe un acoperiș de 130 cm lungime și 180 cm lățime, cu un unghi de înclinare de 16o, construit prodesional, izolat termic și cu folie de acoperiș. Înregistrarea rezultatelor testului se efectuează pe 5 puncte de măsură: la vârful și baza țiglelor, pe folie sub țiglele măsurate, la 10 cm asupra lor și pe substructură.

Stresul de îngheț-dezgheț al acoperișului se face de către un automat. Un ciclu de stresare este alcătuit din două înghețări și două dezghețări prin metode diferite – prima oară cu încălzire, iar a doua oară cu pulverizare. 

După 30 de astfel de cicluri de stresare, structura este lăsată să se dezghețe singură timp de 120 de minute.

Scopul acestui proces este ca toată secțiunea transversală a acoperișului să se dezghețe, iar apoi să se poată îngheța din nou.

Intervalele de măsurare în timpul testului

După ciclurile 30,60, 90, 120, 150, 180, 210, 240 și 270 s-au analizat suprafețele unor țigle pe față și pe dos. Dacă în cadrul acestor analize intermediare se descoperă deteriorări, se analizează toată suprafața acoperișului și deteriorările găsite se documentează.

 

Teste paralele despre capacitățile de impermeabilitate și permeabilitate

Capacitățile de impermeabilitate și permeabilitate ale țiglelor sunt testate paralel cu testul de rezistență la îngheț.
Pentru acest test, sunt alese 3 țigle, care sunt uscate și stresate cu o trombă de apă timp de 10 zile fiecare, iar după aceea sunt uscate cu un aparat. La punctul de fractură se poate determina cât de adânc a intrat apa în țiglă.

 

Test de vară

Înainte de începerea testului de rezistență la îngheț, țiglele ceramice CREATON sunt supuse așa numitului test de vară.
În cadrul acestuia se simulează raze de soare de 55-60 oC timp de 25 de minute pe suprafața țiglelor, iar apoi sunt răcorite de ploaie simulată de 10 oC timp de 15 minute.

Cercetătorii au sesizat că după 100 de cicluri de astfel de stresare, nu a fost găsită niciun fel de deteriorare pe suprafața țiglelor.

Design & Development by EpicWeb
An ETEX Company