CREATON. Ţiglă creată să dea tonul

Creaton Romania
Meniu website ...

„Evoluția rapidă a cerintelor si accelerarea dezvoltarilor materialelor de construcții face indispensabilă dezvoltarea cunoștințelor tehnice”

Soluții CREATON pentru secolul XXI.: pentru evolutia rapida a cerintelor si utilizarea deopotriva a metodelor traditionale

 

Următoarea prezentare se adreseaza intrebarilor profesionale referiotare la design la utilizarea  eficiente a  spațiilor utile sub acoperiș, moderne, care îndeplinesc cerințele epocii moderne. Prezentarea este scrisă de către asistentul universitar Fülöp Zsuzsanna și lectorul Iványi András al universității BME (Universitatea de Tehnologie și Economie Budapesta). Dezvoltarea cunoștințelor tehnice este una dintre mesajele principale ale prezentării despre designul acoperișurilor înalte.

„Cerințele acoperișurilor moderne cu şarpană"
Fülöp Zsuzsanna, arhitect certificat, inginer tehnic de izolații asistent universitar (Departamentul de Științe ale Structurii Clădirilor)

În trecut, clădirile cu acoperișuri cu şarpantă au fost construite cu mansarde sau poduri tradiționale. Acest lucru înseamnă că podul a fost folosit pentru scopuri subordonate (depozitare în primul rând). În prezent, mansarda clădită a devenit obișnuită, ceea ce presupune nevoi și cerințe mai complexe față de acoperiș.

Acoperișul cu şarpantă este o structură cu o istorie de secole. Acoperișurile acoperite cu țigle au fost construite și cu cinci-șase sute de ani în urmă cu pante și forme asemănătoare celor din prezent.

Aspectul similar însă este foarte înșelător.

Clădirile cu acoperișuri cu şarpantă au fost construite tradițional cu mansarde sau poduri. Acest lucru înseamnă că mansardele au fost folosite pentru scopuri subordonate (depozitare în primul rând) sau nu au fost folosite deloc. Acoperișurile cu şarpantă construite astfel au avut un rol de spațiu „puffer”, adică apa de ploaie care intră între elementele de acoperire de dimensiune mică (țigle, placa plana etc.) se evaporă în pod și nu ajungea la nivelurile de mai jos, iar vara, capacitatea de stocare a căldurii a podurilor asigură temperaturi plăcute în spațiile de locuit.

În anii 1950, în țara noastră a fost efectiv necunoscute acoperișurile cu şarpantă construite cu scopul pentru a crea spații de locuit. Începând cu anii 1960, mansarda construită s-a răspândit și în prezent este chiar un concept obișnuit, ceea ce înseamnă nevoi și cerințe ridicate față de acoperișurile tradiționale.

 

Cerințele pentru acoperișurile cu şarpantă tradiționale, cu spațiu de pod și moderne, construite

Cerințe

Acoperiș cu şarpantă tradițional cu spațiu de pod

Acoperiș cu şarpantă modern cu mansardă construită

 1. Susținerea clădirii

x

x

 1. Impermeabilitate

x

x

 1. Hidroizolare

 

x

 1. Izolație termică

 

x

 1. Reducția încărcării termice

 

x

 1. Izolație fonică

 

x

 1. Etanșeitate

 

x

 1. Protecție împotriva condensului

 

x

 1. Protecție contra incendiilor

 

x

 1. Iluminare

x

x

 

Nevoile ridicate pentru acoperișurile cu şarpantă moderne, cu mansarde construite se pot îndeplini doar cu ajutorul noilor materiale și structuri. De obicei sunt diverse soluții pentru a îndeplini aceste cerințe.

 

Oportunitățile îndeplinirii cerințelor pentru acoperișurile moderne, cu mansarde construite

Cerințe

Structuri, soluții pentru a îndeplini cerințele

 1. Susținerea clădirii

Grinzi compuse tradiționale, structură din lemn prefabricată, suporturi de lemn lipite, structuri cadru din oțel, grinzi cu zăbrele din oţel, planșee din beton armat.

 1. Impermeabilitate

Creșterea înclinării acoperișului, profilarea elementelor de folii de difuzie vapori, creșterea dimensiunilor lor, creșterea suprapunerii între elemente

 1. Hidroizolare

Utilizarea foliilor de difuzie vapori și învelișurilor hidroizolante

 1. Izolație termică

Materiale termoizolatoare care îndeplinesc și alte cerințe (ex. protecţie contra incendiilor), care nu se putrezesc, care se răcesc în măsură redusă

 1. Reducția încărcării termice

Straturilor de aer ventilate în acoperire, acoperire de greutate mare (ex. cu planșă din beton armat)

 1. Izolație fonică

Etanșarea adecvată a conexiunilor elementelor, acoperire de greutate mare (ex. cu planșă din beton armat), sau acoperire cu mai multe starturi, dimensionată și acustic

 1. Etanșeitate

Etanșarea adecvată a conexiunilor elementelor, delimitarea spațiului concis (ex. cu planșă din beton armat), sau barieră de vapori internă

 1. Protecție împotriva condensului

Izolație împotriva vaporilor pe toată suprafața internă a izolației termice, strat de aer ventilat pe partea externă a izolației termice sau folie izolantă cu capacități de randament pentru vapori, și acoperire.

 1. Protecție contra incendiilor

Materiale, structuri neinflamabile, sau acoperiri, sau straturi contra incendiilor

 1. Iluminare

Ferestre de mansardă

 

Dintre soluții trebuie selectată cea care, pe lângă faptul că se încadrează în arhitectura clădirii, îndeplinește cerințele de portanță, îndeplinește toate condițiile pachetului de performanță pentru fizica clădirii (hidroizolație, drenaj, termoizolație pe timp de iarnă, izolație contra vaporilor și aerului, termoizolație pentru vară, tehnica vaporilor, izolare fonică), și legăturile sale pentru structura clădirii pot fi construite cu execuția corectă.

În cazul acoperișurilor moderne, prevederile, standardele vechi se pot utiliza doar parțial. Situația este complicată și de faptul că materialele și structurile de caracteristici geometrice și generale de fizica clădirilor foarte diferite folosite pentru a îndeplini unele cerințe, sunt disponibile într-o gamă foarte variată. Caracteristicile produselor utilizate influențează în mare măsură soluțiile structurale ale acoperișurilor înalte.

La designul acoperișurilor, efectele dăunătoare asupra acoperișului, cerințele față de acoperiș trebuie analizate și evaluate de fiecare dată, pe lângă evaluările caracteristicilor formale.

Pe baza acestor evaluări se pot selecta produsele utilizabile, a căror caracteristici trebuie analizate nu doar din punctul de vedere al îndeplinirii cerințelor date, ci și din punctul de vedere al complexității.

În cursul executării trebuie acordată o atenție specială la conectarea proprie a elementelor structurale diferite.

Soluții CREATON pentru secolul XXI.: evolutia rapida a cerintelor si utilizarea deopotriva a metodelor traditionale

Modelele Hortobágy și Róna de la Creaton adaptate tradițiilor de acoperire a clădirilor potrivesc sub toate aspectele formelor, dimensiunilor, și astfel reprezintă o alegere perfectă pentru renovarea acoperișurilor construite cu decenii în urmă.

Acoperirea individuală, greutatea relativ mică, pierderile minime de spargere și rupere contribuie la economii, iar suprafețele naturale și cu nămol argilos, aspectul frumos al acoperirii și gama de culori variată aduc și valoare estetică pe lângă valorile tehnice.

În cazul în care schimbarea totală a structurii de acoperiș este necesară, alegerea dintre cele mai moderne soluții este recomandată. Mulțumită dimensiunilor mari ale țiglelor Balance și Rapido de la CREATON – mai mică decât 9 buc./m2 – se asigură montaj rapid și economic. Designul și fabricația conform standardelor din secolul XXI. a țiglelor asigură protecția structurii de acoperiș de la efectele externe, ale vântului, ale ploii și contra efectelor biologice. Pe lângă acest fapt, țiglele de culoare cărămizie, arămie, de vin roșu, maro închis, ardezie și neagră oferă și un aspect estetic – chiar și la construirea acoperișurilor cu înclinație mică.

Design & Development by EpicWeb
An ETEX Company