CREATON. Ţiglă creată să dea tonul

Creaton Romania
Meniu website ...

Clădiri omogene cu placare din fibrociment

Acoperișuri compilate pe fațadă

 

Aspectul omogen al acoperișului și al fațadei reprezinta un instrument popular în tendințele arhitecturale actuale. Apariția sa în istoria arhitecturii nu a fost un fenomen conștientizat la început, dar este prezent de mii de ani: să ne gândim la piramidele din Egipt, la igloo-rile din nord, sau la iurtele antice maghiare, care erau toate clădiri cu aspecte unice datorită materialelor de construcție locale.

În ultimele secole materialele de construcții s-au dezvoltat enorm, și în ultimele decenii, această dezvoltare s-a accelerat, ca și celelalte domenii în viață. Datorită acestei dezvoltări, rezultatul înaltei tehnologii de producție a materialelor de construcții este fibrocimentul modern, natural, creator de trenduri în arhitectură, care conferă un aspect exigent fațadei și acoperișului.

Acoperiș pe fațadă

Aspectul omogen al clădirilor servește nu doar  nevoilor arhitecturale, ci și tehnice: omogenitatea energetică a structurilor clădirilor, aspectul lor durabil, frumusețea lor și necesitățile mici de întreținere.

Materialele de acoperire din fibrociment și-au demonstrat calitatea lor durabilă, capacitatea lor de rezistență pe mai multe clădiri de zeci de ani. Cheia acesteia, pe lângă calitatea materialului, este executarea efectivă și structurarea proprie a straturilor, ceea ce este aproape identică la fațade și la acoperișuri.

 

Structurarea straturilor, pornind din afară spre interior, este următoarea:

 • înveliş fibrociment din placi plane,
 • astereală, de obicei din leațuri, dar pot fi și din structuri de cherestea rarefiate sau complete,
 • strat de aer

La acoperiș dimensiunea șipcii dă secțiunea transversală, la fațade secțiunea transversală a stratului de aer este dată de cherestelele plasate vertical sau grosimea structurii de cherestele rărite și distanța dintre acestea. În cazul structurii de cherestea complete, leațul de distanțiere (șipca) trebuie folosită pentru crearea stratului de aer.

 • Folie difuzie de vapori

În cazul acoperișurilor, folia difuzie de vapori este întotdeauna prevăzută sau recomandată. La fațade, în cazul în care nu trebuie asigurată protecția secundară împotriva umidității izolației termice verticale, dar dacă diferă de la cea verticala, atunci este recomandată izolația tip lamelar, iar dacă diferă într-o măsură mai mare, este recomandată aplicarea unei folii de difuzie vapori permeabile peste izolația termică.

 • structură de rezistenţă și izolație termică

În cazul acoperișurilor este de obicei vorba despre căpriori și despre izolația termică a părților dintre ele și/sau plăcile termoizolante deasupra lor. La fațade, structurile de susținere sunt de obicei zidurile, asupra cărora este pus un cadru de rigle, ceea ce este popular din cauza instalării ușoare, izolație din fibră se aplică în spațiile cadrului. În cazuri speciale, se poate utilizate consola metalică de perete, utilizarea acestora este recomandată dacă grosimea izolației este mai mare decât suprafața care se poate fixa în siguranță cu cadrul de rigle, sau dacă prevederile locale ale protecției împotriva incendiilor o fac recomandată.

La case omogene cu fațade ventilate

Ploile torențiale care bat fațada nu pot pătrunde în izolație sau în zid cu transport de apă capilară, deoarece stratul extern din fibrociment nu are legătură directă cu izolația termică. Aerul din stratul de aer conduce umiditatea care trece de acoperirea sau stratul impermeabil. Aerul din stratul de aer are un rol nu doar de tehnologie a vaporilor, ci și răcorește stratul extern din fibrociment care se încălzește din cauza soarelui, și astfel capacitatea de izolație termică crește vara. Curentul de aer constant previne condensarea aburilor și formarea de mucegai.

Un alt avantaj important a fațadelor/acoperișurilor ventilate este protecția eficientă împotriva zgomotului, deoarece stratul extern și materialul de izolație nu sunt în relație directă, și astfel propagarea structurală a sunetului nu este o problemă, o parte semnificativă a undelor sonore este reflectată de pe elementele stratului, iar restul se pierde în izolație. 

Structură separată sau compilată

Cea mai simplă soluție este tratarea acoperișului și fațadei ca două elemente structurale diferite, dar tranziția straturilor structurii nu reprezintă o problemă nici astfel.

Dacă cerința este de a crea fațadă compilată pe acoperiș sau acoperiș compilat pe fațadă, trebuie respectate câteva reguli de design și execuție.

 • Secțiunile transversale ale straturilor de aer nu pot depăși 5 cm, și la acoperiș nu pot fi mai mici de 5 cm.
 • Dacă pe acoperiș trebuie pusă o folie difuzie de vapori cu impermeabilitate ridicată, aceasta trebuie compilată și pe fațadă și trebuie să ajungă la aerisirea inferioară a fațadei.

 

Ce avantaje asigură utilizarea ardeziei din fibrociment pe clădiri omogene pentru investitor

 • nu arde, nu se topește, în caz de incendiu nu se produc gaze dăunătoare pentru sănătate,
 • nu se încarcă electric,
 • nu deranjează rețelele mobile, semnalele de radar,
 • nu se corodează, nu intră în reacție cu acizi, substanțe alcaline,
 • este o soluție economică,
 • gama de culori variata oferă un aspect unic,
 • instalare ușoară, simplă, cerințe de unelte reduse,
 • este ușor, subțire, dar totuși flexibil și rezistent,
 • rezistență la efectele vremii și împotriva furtunilor,
 • nu necesită întrețineri adiționale
 • Are 30 de ani garanție de durată de viață și 10 ani garanție de culoare.

 

Design & Development by EpicWeb
An ETEX Company